Permainan Masa Kecik2

00:30

 Salam


ha dah 2,3 hari xupdate rasenye cam 8 bulan x makan nasi
dah ramai yg bertnya..eh,bila nak update blog,bila?,rindu ah blog ko,knp x update lagi?,
dan mcm2 lagi la (haha sbnrye kalau btol2 mcm ni kan best,bila ah nk jd camtu)

jadi kali ni ak nak kongsi la ckit pasal permainan2 masa kecik2 dulu..kire2 waktu sekolah rendah la

taaadaaa!




ni feveret  ak la kirenye
bila2 ada rumah baru2 yg akan dibuat  msti diorang akan cuoh (timbunkan) pasir dan batu2 camni dan bile waktu petang (pekerja xde) jadi dah tentu la ramai budak2 yg main kat situ..main pasir ni best tp xtau la knape aku rase camtu..bnyk benda bleh buat main ngan pasir nih...merangsang kreativiti la kot





Yg ni pulak xtau nak panggil apa tapi selalu guna buat lastik cicak (padahal cicak jarang jumpe) jadi mangsanye org sekeliling la...sampai ade cam perang2 gitu





Ni pon xtau nk panggil apa (sori gambar x jelas) ni bnda yg kita main kat atas kertas pastu buat cam jalan @ litar la lebih kurang..pastu guna pensil picit (pilot shaker la paling femes). kemudian ditujahkan ke tmpt paling jauh dalam kwsn litar tersebut shj.pastu ditandakan x atau o bergantung pada bilangan player. ni sampai drjah enam main lagi nih...





Main ngan selipar camni masa kecik aku panggil bola kaki tiga atau dlm bhs kelantan bola kaki tigo (same je la)..
cara aku main ialah ada 2 pasukan = satu pasukan akan  membina struktur selipar ini dan membaling guna bola sampai struktur ini terberai dan apalagi? mengelak la dari dimatikan oleh satu pasukan lagi yg membaling bola yg sama ke arah kita dan menghalang dari kita membina struktur selipar ini kembali..haha



yg ni plak start femes masa aku darjah 4..tmpt yg selalu diterjah sudah tentunya cyber cafe dpn sekolah (apasal la diorang wat cc kat ctu)..bila darjah lima mula la ponteng kelas fardhu ain petang sebab nak main benda ni...pastu kantoi ngan ustazah masa time org balik fardhu ain kita ada sekali tunggu dpn sekolah padahal x pegi pon fardhu ain. jd budak2 yg tgh baca ni jgn la tiru aku sbb rugi tinggal kelas fardhu ain




 ni pulak main lompat tali..ni main masa darjah 2,3 la ngan sepupu pastu berenti sebab status kewanitaan pada permainan ini (sama la ngan congkak mahupun batu seremban) cara main nye adalah melompat tali ini yg ketinggiannya ditentukan oleh org yg memegang tali ni kedua hujungnya dan ditingkatkan ketinggiannya
dari masa ke semasa



haha ni mesti ramai yg main benda nih..ni la benda nye yg menambah koleksi pemadam kita sebab kita merampas pemadam org lain setelah berjaya menindih pemadam beliau..kahkah ..walaupun pada hakikatnya kita x guna pon pemadam2 ni sumer


setakat ni jela  yg nak dikongsi...bnyk agi sbnr nak citer pasal permainan nih ..bnda2 cam congkak, wau, guli pon aku main tapi tu memang sumer org main jd xyah citer la..pastu ada lagi permainan best tapi aku x der gambar, ala pistol yg kita main guna buah ape ntah yg warna hijau2 tu aku lupe.. lantak ah

mase kecik memang best..tp sumer tu dah berlalu nk wat cmner..bila dah besar ni main bnda lain pulak..playstation,futsal,badminton dan bnde yg sewaktu dgnnye

jadi,kalau sudi kongsi2 la ckit ape yg korang main dulu2...


_dah_habis

You Might Also Like

8 Ribu mas kahwin

  1. citer zaman muda Aqil

    ReplyDelete
  2. Hee...Cik Ila main dlu getah,lompat tali masa kecik2..hehe

    Slm perkenalan..Jumpe kt innit td.. ;)

    ReplyDelete
  3. Lastik Cicak aku suka.. pastu bawa cicak ke sekolah..

    www.pengeRindu.com

    ReplyDelete

Dijemput KOMEN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...