Pusat Asasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (CFS IIUM) part 1

15:35

WARNING : any of the info below may be outdated n contradict with regards to your understandings, should you have any inquiry ,please comment

Assalamualaikum

Memandangkan aku ni dah grad dari cfs ni maknanya aku dah dapat la sijil nk bagi taklimat kepada bakal2 lepasan SPM kat luar sana tuuuuuu..kang kebun. Bahagian pertama ni akan membincangkan,mengupas dan mengulas tentang dua perkara iaitu TEMPAT n PROGRAM yg ditawarkan kat asasi uia.

1. PROGRAM YANG DITAWARKAN

Terbahagi kepada dua , ARTS n SCIENCES

= Asasi Sciences

-Medic
-Pharmacy
-Dentistry

-Allied health sciences (uia degree utk ni ada 6)
Radiotherapy (yg xray2)
Optometry (pasal mata)
Dietetics (pasal makan)
Audiology (utk telinga)
Physiotherapy (kerja urut2 otot)
Biomedical (research pasal medic? entohlah)

-Nursing

-Engineering (uia degree utk ni ada  8)
Communications
Computer and information
Mechatronics
Aerospace
Automotive
Manufacturing
Biochemical and biotechnology
Materials

-Architecture and Environmental design  (uia degree  ada 6)
-ICT (uia degree utk ni information technology dgn computer science)
-physical science (uia degree utk ni matematik dan physics)
-biological science (uia degree utk ni hanya lah degree chem dan biotechnology)
-economics and management (yg ni ada 4)

= Asasi arts

-Law
-Islamic Revealed Knowledge
-Bachelor arabic
-Bachelor english
-Human science (yg psychology tuh)
-English for international comunication (ENCOM) ni rasenye blajar kearah event management
-Arabic for international comunication (ARCOM) ni pun same gak

Utk maklumat lanjut pasal foundation dan undergraduates (degree) tuk asasi korang bleh
pergi ke http://www.iium.edu.my/programmes-courses. Malas la tulis banyak2

Ada satu lagi, budak2 yg dah nk habis asasi masa last sem jugak boleh mintak program degree utk education, ni aku tak faham sangat tapi mana2 budak tak kira course apa bleh apply utk interview masa last sem, aku rasa lah. Kuliyah degree ni dipanggil institute of education. Katanya boleh kerja contohnya jadi cikgu,ustazah,consultant ,aku x tau sgt.

Fakta2 pasal program2 kat asasi

1. Masa korang isi upu kalau tak dapat course yang korang nak, jangan risau sebab masa minggu orientasi diorang akan bukak application utk tukar course tapi bukan untuk course critical cam medic. Tetapi sebab student ramai sgt start tahun lepas dia dah tak bagi tukar masa minggu orientasi,utk tahun2 depan xtau laJadi salah satu cara ialah korang boleh tukar masa setiap hujung sem, time sem nak habis dia bukak la utk sape2 nak tukar. Tapi tgk korang nya pointer ngan result spm

2. Sapa2 yang course critical (tapi x lama lagi dah  xkritikal sgt) cam medic, dentistry korang nya cgpa kena mantain 3.5 ke atas dan terus dapat JPA. Utk pharmcay lak rasa nya jpa bagi utk cgpa 3.75 ke atas.Utk course2 lain yg ada dalam senarai JPA kalau nk apply min 3.5 tapi utk dpt ak nasihatkan korang studi la sampai dpt 3.8 ke.aku punya pointer sendiri kelaut.haha

3. Masa asasi uia, diorang amik student bnyk tapi tempat utk degree ade kuota masing2 . Contohnya aku allied health, student asasi 200 lebih tapi tempat utk degree hanya 100 lebih. Maka yg lain akan dicampak ke biotech .Engineering pulak student dye paling ramai kat asasi tapi ofkos tempat tuk degree tak semua dapat, maka yg lain akan dicampak ke ICT.

4. Sekarang ni makin ramai student apply masuk asasi uia so skrg ni diorang tgh ubah sistem studi n exam supaya jadi lebih strict dan diorang hanya akan simpan budak2 yg lepas minimum pointer masing2.Sekali korang dapat dismiss letter dah xleh buat rayuan nk masuk uia balik.kata nya lah

5. Dalam satu sem ikut sistem baru ni, dah xde midsem exam dan hanya akan ada finalsem exam.so korang punya gred bagi subjek datang dari quiz + tutorial + assignment,presentation + final exam . ni setakat yg aku tau la.

6. Program kat asasi ni lain dgn asasi kat um dgn uitm ke atau matrik sebab masa isi upu tu kalau boleh pilihla yg dirasakan dekat dgn hati anda.Kalau dekat asasi lain kalau dah habis asasi,matrik kena pilih dalam upu balik utk degree. kalau budak2 uia ni kalau result okey terus dapat degree kat uia tapi kalau budak asasi uia nk masuk u lain tak boleh melalui upu. Diorang terpaksa apply sendiri,hantar surat sendiri kat u tersebut.

7. Asasi uia ade program setahun,setahun setengah,dua tahun. Tempoh bergantung pada exam entrance bi dan arab dan jugak course yg dipilih.

kalau korang dapat result exempted bagi exam entrance bi dan arab maka program anda jadi setahun (bagi sesetengah course akan diberi pilihan utk buat setahun atau dua)

Akhir sekali, kat asasi senang je belajar dan tak susah pun nak score,mana2 course pon senang je. Yang buat susah hanya diri kita sendiri.Jadi xyah risau sgt .

utk maklumat lanjut boleh pergi kat blog bro Ahmad Kamil ,http://ordinaryguy92.wordpress.com/2011/04/30/centre-for-foundation-studies-iium/
ade penerangan pasal ni.


2.TEMPAT PENGAJIAN ASASI UIA

Pusat asasi uia sekarang ni ada DUA. Tetapi mulai tahun depan(2014) ia akan jadi TIGA

-Pusat Asasi Gombak
   

Di sini  terletaknya pusat asasi bagi sesape yg mintak asasi EKONOMI dalam upu uh dan ianya terletak di dalam kampus uia gombak.Oleh yg demikian, pelajar asasi kat sini akan rasa kebebasan cam budak2 degree dan ke atas sebab peraturan nya x seketat di petaling jaya.


-Pusat Asasi Petaling Jaya


Di sini pula boleh dikatakan pusat asasi yang betul2 pusat sebab selain asasi ekonomi,semuanya akan belajar akan kat sini.Tetapi, mulai Januari tahun hadapan asasi pharmacy,medic dan denstistry akan di campakkan ke pusat asasi Gambang kat pahang nuh dan manakala asasi sains fizikal,sains hayat (bioscience),asasi sains
hayat bersekutu( allied health) ,architecture,ICT ,nursing, engineering akan turut berpindah ke sana tapi aku
xtau bila. Program2 yg lain pun ak rasa semua pindah gambang sebab dgr kata pusat asasi kat sini nak
tutup/ditamatkan perkhidmatan.Nanti kalau ada update ak tulis balik.


-Pusat Asasi Gambang (start januari 2014)

Seperti yang aku tulis kat atas hanya program farmasi,medic dan dentist akan duduk kat sana dulu yang lain akan menyusul.
       
   aku jumpa satu jer gambar cfs gambang (sebut gambang byk kali jd lawak pulak)      



Tetapi yang pasti nya budak program sciences akan ke gambang dulu berbanding program arts.  tak kisah lah belajar kat mana kan yang penting kita dapat belajar apa yang kita nak.Bab2 lifestyle, peraturan sumer2 uh aku cerita nanti  cerita kat bhg 2.kalau ada info yg tolong la betulkan.


   gambar time aku jadi taaruf week committee


nasihat aku masa hari pendaftaran tolong jaga mak bapak anda.ha selalu suruh jaga anak kan tapi kali ni ak nk suruh jaga parents. Sebab apa? sebab masa aku jaga bahagian registration, kan selalu ada la budak2 yg x lengkap borang la , tinggal barang , lupa tandatangan la pastu tu layg jadi lama time daftar. Pastu ada la parent yg x puas hati sebab tgk anak dye cam ade masalah. Masalah kecik je bleh setel tapi x perlu nk marah2 committee. tu je nasihat aku.haha




_dah_habis

You Might Also Like

197 Ribu mas kahwin

  1. perenggan last tu lawak
    tapi ada je mcm tu........... selalu nampak makbapa mcm tak berani nak lepas anak dia uruskan diri
    anak dah besar gitu pun...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tompang tanye la....kat asasi pj nie...memang tak der dewan mkn ker..?

      Delete
    2. Maaf, sy tolong jawab ya. Memang kat pj tak ada dm like typically kat asrama2 sekolah. Tapi kat sini ada i guess dalam 8 cafe. 5 kafe mahallah and 3 kafe kat campus area. Boleh je makan kat memana kafe pun even kat mahallah yg berlainan jantina hahah. Tapi segan lah kan, depends.

      Delete
    3. Nak tanya, sy baru dpt result spm. Alhamdulillah 9A, sc subject semua A. tapi english saya c+. So nak tanya, ada harapan ke nak apply asasi sains fizikal kat uiam ni?. sebab requirement nak at least B in english.

      Delete
  2. Kalau direct intake student stpm boleh tukar kos jugak tak?sy dpt kos baru tourism planning and hospitality management under kulliyyah arts and management.nak tukar ke psychology.

    ReplyDelete
  3. yg tu x pasti sgt.rasanya kalau dah melalui upu dpt kos tu,susah nk tukar.papepon bleh call kulliyah arts .603-61964000 ext. 6363.

    ReplyDelete
  4. i applied for english teacher position for celpad. dpt kot sbb dah diinterview oleh dato rector. tp actually apa yg korang belajar dgn english teacher korang?
    *akan mengajar ex student sendiri yg skang ni di cfs pj...

    ReplyDelete
  5. bi blaja ikut level tapi final exam sumer sama.blaja same cam kat skolah tapi xde literature,lebih kepada speaking n writing.yg pasti bnyk aktiviti speaking.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum, maaf. Saya pelajar lepasan SPM 2013. Kalau saya ambil asasi ekonomi, saya boleh sambung degree Islamic Finance?

    ReplyDelete
  7. anonymous..boleh.nanti degree ad degree akaun,bussiness,ekonomi dan islamic finance

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum, nk tanya.. sy ni pelajar lepasan SPM 2013 & ingin memohon program asasi pergigian di UIA.. sy nak tahu kursus2 wajib yg akn saya ambil skiranya sy mengikuti program asasi pergigian tersebut.. Anyone??

    ReplyDelete
  9. anonymous..waalaikumusalam.kursus? mksud nya subjek?
    kalau subjek kena ambil subjek matematik,fizik,biologi dan kimia. yang 4 tu yang dia punya core la.same cam spm tapi lagi detail. dan ada gak subjek university-required (subjek2 cam pendidikan islam,tapi kata sini nama dia lain).

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum, saya pelajar lepasan SPM, baru dapat result,kalau saya dapat c bagi bi, bio dan chem tapi yg lain A, bole tak saya apply asasi ni, saya minat pergigian, ada peluang tak, dan macamana routenya?

    ReplyDelete
  11. Gangbang me please...

    ReplyDelete
  12. si gelisah...

    dgn result tu mungkin bleh try mintak asasi sains hayat @ sains hayat bersekutu pastu bila dah masuk kena betol2 score setiap sem (aka 4 flat)dan bila dah sem terakhir diorang akan invite adik masuk course cam asasi medik dan asasi dentist...tapi uia susah sikit la sebab kuota sikit org ramai

    ReplyDelete
  13. Salam sekiranya spm dpt bio B+ masih ada peluang ka dpt asasi pergigian di uia ?

    ReplyDelete
  14. myra mady, time intake saya 2 tahun lepas memang xdapat. skrg ni lagi ramai org so xtau la.

    ReplyDelete
  15. Assalam. Sy ad soalan, hrp sudi mnjwab kmusykilan sy ni. Bgaimane dgn sy yg xambil sbjek arab kt sklh mngah ni? Sy spm thun ni. Dan ad org ckap mase orientasi tu kena ambik ujian utk tntukan brpe tempoh kite utk asasi.. Org ckap klau xde basic arab mmg kene ambil asasi utk 2 tahun. Btul ke??

    ReplyDelete
  16. ikut apa asasi yg dimintak..kalau asasi ekonomi dan architecture hanya ambil stahun.kalau asasi lain 2 tahun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh. Kalau nk smbungb ijazah farmasi kt stu mmg kne pointer tnggi lah kn? 4.0... Em sy tye, exam utk sbjek arab juge akan mnpngaruhi pointer tu jgk ke? Jadi bgaimane dgn pljar yg xade basic arab mcm sy? Mane boleh nak bersaing dgn student lain yg mmg dah ada basic arab. Blhla score arab. Emm, ad x ape2 keistimewaan utk pljar yg dtg dari sklh yg xde sbjek arab(xde bsic arab). Trma kasih :)

      Delete
  17. Nak tnye.. Kalau masa spm, bio dpt A, km, fzk, addmath A-, agk2 mudah tk nk dpt critcl courze, mcm medic or phrmcy? Especially 4 d boyz?? Tq

    ReplyDelete
  18. mohd iman...
    time ak 2 tahun lepas result lebih kurang camtu tp apply medik xdapat.

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum. saya ada baca komen atas2. pastu soalan saya kalau bio dpt A- harapan utk dpt course yg mcm medic, pharmacy dan dentistry agak tipis la ye? lg satu kalau mcm student yg mmg takda basic arab akn ada kesukaran tak kat uia nanti? terima kasih :)

    ReplyDelete
  20. super outstanding small...
    waalaikumussalam, susah nk ckp..sebab dgr cerita asasi uia sekarang lebih strict utk kritikal course.
    kalau tiada basic arab tkpe,nanti blajar arab x susah pon, lagi seronok ada.

    ReplyDelete
  21. ooo ok. pastu kan satu lg pasal yg jpa tu kalau result mencukupi mmg automatically dpt ke atau kena apply jgk sendiri? sori ye bnyk tanya pulak.

    ReplyDelete
  22. kalau lepas spm dah apply jpa dan dah dapat, time asasi nanti maintain pointer 3.5 ke atas...
    kalau nk apply lepas asasi,result cgpa kena 3.7 ke atas.
    utk course yg medic,farm,dentist ke?
    Sekarang ni semua kena mintak sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam...bole x kalo nk buat rayuan pertukaran universiti sbb nak tuka course?? Tukar ke uia..

      Delete
  23. time ak dulu x masuk pointer..
    keistimewaan? paham bahasa arab kot.
    jgn risau pasal bhs arab, majoriti student memang xde basic arab

    ReplyDelete
  24. Sy bljar Bio,kimia,fizik dlam B.Inggeris di sklh..jika di unviersiti, smuanya dalam Bi kn. 100% english kn? Mcam mana dgn sy? Ad x ap2 nsihat utk sy? :)

    ReplyDelete
  25. Belajar kompem2 dalam bi.
    kadang2 ada lecturer foreigner.
    tapi uia memang tekankan komunikasi dalam bi la
    Nk nasihat?
    kalau bab score pointer ni ak x pandai sgt.
    tapi member2 yg pandai cakap kalau nk pointer tinggi kena la jaga quiz,tutorial dan exam midsem...pastu dia cakap la ilmu bukan pointer..
    pastu kalau ada masa lebih dekat asasi ni join la aktiviti persatuan ke apa sebab time asasi x sesibuk time ijazah
    ...x tau dah nk nasihat apa sebab suasana mungkin lain sebab asasi dah pindah gambang

    ReplyDelete
  26. Skrng sukar utk smbung degree farmasi, pointer tinggi diperlukan. 3.9/4.0. Benarkah? Jika sy ggal mcapai pointer itu, adkah sy trpkse beralih ke aliran lain? Atau ada IPTA yg bleh dimohon utk bidang farmasi jika pointer agak rendah?

    ReplyDelete
  27. pasal penukaran ke ipta lain ak tak tahu sgt..ramai member yg tak lepas pointer pilih course lain atau pergi ipts..

    ReplyDelete
  28. salam
    sy pelajar spm 2013. result sy 8a1b. sy applied tuk asasi pergigian di uiam ni dlm sistem UPU. adakah semakan interview uia dlm upu atau perlu semak di website rasmi uiam (iium)?
    ehh asasi pergigian di uia ada interview?

    ReplyDelete
  29. di uia wajib belajar bhs arab ke utk smua course?

    ReplyDelete
  30. Sekai de Ichiban..
    time aku asasi takde interview dan skrg pon rasenya dia ikut result spm shj

    anonymous..
    wajib

    ReplyDelete
    Replies
    1. oww kk2. faham2. klu xde interview makna nya semak dlm sistem UPU. sbb UM da kluar semakan tuk interview .tu yg pelik tu. thanks ye

      Delete
  31. Assalammualaikum, sy pelajar lepasan SPM 2013. Sy ada apply asasi uia bidang ekonomi. Doakan semoga sy dimurahkan rezeki jd pelajar uia jgk ;)

    ReplyDelete
  32. anonymous...
    InsyaAllah, all d best

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum wbt,,result spm sy 8a1b.. b chemistry,, sy ade mmohon asasi perubatan dan asasi sains hayat di uiam.. ade peluang x nk dpt dgn result chemistry cmtu.. (@^_^@)

    ReplyDelete
  34. anonymous...
    kalau asasi sains hayat ada peluang insya Allah,

    ReplyDelete
  35. Salam. Saya lepasan spm 2013 dan alhamdulillah mendapat 11A. Nak tanya, adakah kuota pelajar bagi setiap course berbeza? Dan kalau saudara tahu, berapakan anggaran kuota bagi course dentistry?

    ReplyDelete
  36. stiap course berbeza kouta, dan batch ak budak dentist sumer 60 org dan tahun2 sblumnya pun lebih kurang shj.

    ReplyDelete
  37. dorm uia sbilik brape org ek?

    ReplyDelete
  38. sori la xtau sebab asasi dah pindah ke gambang..tapi boleh cek kat grup fb cfs iium gambang.

    ReplyDelete
  39. pastu bergantung pada asasi ap yg anda, kalau sains g gambang. kalau yg lain kat pj lg. ada bilik 4,8,10 org sebilik

    ReplyDelete
  40. selalunya syarat mnx sains hayat memang bdax stret A ka???

    ReplyDelete
  41. kalau xdpt stret A pon bleh mintak jgk

    ReplyDelete
  42. Salam.maaf nak tanya.kalau nak apply program asasi uia melalui upu ke?borang permohonan upu sye terlupa print boleh ke macam tu.please reply..

    ReplyDelete
  43. memang melalui upu, yg kedua tu xtau sgt..better call no ni 03-88706755/6766, ni nmbor unit UPU tu

    ReplyDelete
  44. between matriks and asasi pergigian which one better? sbb sy xda asas b.arab , mesti 2 years belajar dkt uia ,, kalau matriks satu tahun je ,, still confuse

    ReplyDelete
  45. selalunya yg masuk asasi uia ni sbb memang nk masuk uia pon..pasal matrik xtau la sebab xlalui sendiri.
    masing2 ada pro n cons sendiri....kalau masuk uia ni senang cerita dapat pointer rendah pon still bleh smbung kat uia tapi kursus lain la.
    kalau matriks, kena pilih nk smbung degree melalui upu semula dan mungkin dapat uni yg kta nk atau xnak....

    ReplyDelete
  46. Salam...result spm sy 8A 1B,bio B+.rsenya layak x dpt sains hayat kat uia ni?

    ReplyDelete
  47. dulu ada member result camtu pun dpt sains hayat...jd doa la bnyk2,Insya Allah

    ReplyDelete
  48. ..
    .
    bleh x ckp modul pendidikan islam di asasi? adakah perlu menghafal satu muqaddam ataupun surah yaasin atau mne2 juzuk dri al quran?
    ..

    ReplyDelete
  49. modul pendidikan islam?
    kat asasi ni wajib ambil 2 subjek pendidikan islam dan ada la surah2 pendek yg perlu dihafal (ikut lecturer)
    pastu ada lagi subjek yg belajar ikut level.
    cthnya masa taaruf ada tilawah placement test dimana diorang akan test korang mengaji n fardhu ain pastu dia letak la korang ikut result tu
    kelas:
    1-kelas tilawah
    2-fardhu ain
    3-study circle aka usrah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ook trima kasih.
      klau di matrik adakah modul yg sama digunakan??
      admin or anyone??

      Delete
  50. salam

    ada senior dri skh sy dlu dpt asasi medic di uiam. 2 tahun.

    ada x asasi medic yg 1 tahun shj?

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum .sy lepasan spm 2013 n sdg tggu result upu. Kalo contoh sy dapat kos asasi bahasa inggeris . Boleh tak masa taaruf week tu mntak tukar ke asasi sains kshtn brskutu .? Sprti yg sy tahu, asasi b.i kat gombak, dan sains kshtn bskutu pula di gambang . Ade kemungkinan x utk sy dpt course tu?

    ReplyDelete
  52. anonymous
    -member ckp kat matrik xde subjek agama yg diajar secara rasmi (ni ak tny pada satu matrik shj,matrik lain xtau)

    -asasi medic akan jadi satu tahun apabila anda lulus pd level tinggi exam bi dan arab pada minggu orientasi
    ---bi ada 6 level ,sape lulus level 6 xyah amik subjek bi
    ---arab ada 2 level, sapa lulus level 2 xyah amik arab
    ---bila dua2 xyah ambil,jadi la 1 tahun

    syafiqah..
    -itu xpasti ,better call uia sbb polisi tukar course ni selalu berubah

    ReplyDelete
  53. Klu result 2A+,2A,4A-,1B+,bio B+
    Ada harapan x nk dpt asasi perubatan.

    ReplyDelete
  54. Salam. Sy apply asasi perubatan uia sbg 1st chioce. Result spm sy 10A 1B. Masalahnya yg B subjek english. Sy sda buat re checking tp result akn keluar dlm minggu ni. Dua minggu lps um panggil interview utk sains hayat. Tp sy nk sgt ke uia. Sy dgr cerita kalau english B, x dpt ssasi medic uia. Boleh ke sy buat rayuan/ permohonan semula direct ke cfs uia? Sy seorang al hafiz dan sgt ingin bljr di uia.

    ReplyDelete
  55. results spm sy 11A 1B, bio sy B+ , ada harapan x nak dapat course asasi pergigian , teringin sangat.

    ReplyDelete
  56. Salam. Just nk tnya sbb masa akak dulu arabic ada 6 level dan english ada 2 level. Dah terbalik pulak skrg ye. Mesti susah nk exempted english kan. Agak2 brp peratus yg exemoted english? Sj nk tahu sbb anak akak apply utk masuk uia, kalau ada rezeki lah. Bnyk sistem dah berubah,nk advise ank pn x tau mcm mana. Akak graduate LL.B batch 1997.

    ReplyDelete
  57. - pasal harapan2 ni susah nk terang sbb rezeki ni bkn kerja kita kan tp bio kena A rasenye

    - better call cfs uia terus

    - sama gak jwpn ngan kat atas sekali

    - peratus exempted tu xbnyk. time batch kita dulu ada la 10 percent

    ReplyDelete
  58. Salam nak tanya. Saya dapat tawaran asasi sains fizikal dekat uiam. Nanti ada belajar bahasa arab ke ? Program asasi ni 2 tahun ke ? Kursus apa je yang boleh saya sambung masa degree ? Patut ke saya masuk sini atau saya sambung matrik je ?

    ReplyDelete
  59. minggu orientasi kat cfs nti ad ujian bhs arab, kalau lulus program mgkin jadi setahun (kena tgk result ujian bi jugak)
    kat degree nanti ada degree in physics,math dan chemistry

    pasal patut ke x patut kena bnyk tny org n cari kat internet, rasanya kena tgk adik minat nk sambung degree apa nanti,mana uni yg tawar apa yg adik nk,

    ReplyDelete
  60. Assalamualaikum bang. Saya dpt twrn asasi undg2 uia. Saya nk tanya, bilik di pusat asasi uia pj utk course law 1 bilik brp org ye? Ada tk mmber2 abg yg amik law? So skrg ni budak medic pharmacy and dentistry dh pindah lh? Jd dh tk pack sgt lh ye kat pj? Tq bang :D

    ReplyDelete
  61. kalau time sy dulu asasi law duduk bilik mahallah fatimah 10 org sebilik (sebab bilik besar tandas dalam)
    tapi uia suka ubah2.
    tapi ade je yg duduk mahallah 4 org sebilik.
    member yg amik law ad.knnpe?
    yes, kalau dulu gila pack, skrg ni ok cket kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh saya ingt nk tanya brp org sebilik kalau ada mmber abg yg amik law. Tp sbb dia tk fixed mahallah mana so kena tunggu je lah ek. Ok bang thank you! May Allah ease yr everything fr you! :D

      Delete
  62. Assalamualaikum... saya nak tanya.. wajib ke pelajar yg ambil asasi engineering tinggal kat asrama

    ReplyDelete
  63. Assalamualaikum. Nk tye .y msuk asasi sains hayat ni boleh amek degree biotechnology je ke ? Sy mntk asasi perubatan tp tk dpt .better amek matriks ke asasi ?

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum.. saya dapat tawaran asasi uiam course engin & comp.sc.. saya nak tahu subjek yang dipelajari kat asasi ni sama ke utk semua course sc? Katakanlah masa tgh study tu saya nak tukar course lain utk degree(bukan engineering)? Boleh ke?

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum..nak tanya. Sy dpt offer asasi farmasi. So. Kalau nak dptkan jpa utk degree, berapa cgpa yg kena capai ? Subject ape masok dlm cgpa? Terima kasih!

    ReplyDelete
  66. anonymous- bleh je minx duduk luar kalau rumah dekat tapi susah nk keluar masuk sebab student xleh bwk kenderaan..tu yg problem.

    aishah- setakat ni sains hayat cuma ad degree in biotech and pure bio

    anonymous- engin beza nya x amik bio dan ada lebih subjek math dan comp, yg pasal tukar course tu better call uia terus



    ReplyDelete
  67. amirah- kalau dlm borang minimum jpa mintak 3.75, so nk dpt jpa kena la atas dari tu..
    yg masuk cgpa -bio,math,chem,physics,udnerstanding islam,basic themes of al quran,(ni kalau xde pape perubahan)

    ReplyDelete
  68. Thanks sudi jawab soalan. Semoga Allah SWT balas kebaikanmu dgn kebaikan.

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum bang. Saya nk tny. Perlu tk broadband masa asasi? And line apa yg ok sket ye kat sana? Kat cfs iium pj ni?

    ReplyDelete
  70. aritu duk sana xguna broadband pon, guna line internet pj dah ok utk kerja2 biasa.
    kalau utk download, stream video agak slow la...line org slalu guna celcom ngan p1 kot

    ReplyDelete
  71. Assalamualaikum..Sye nk tya ni..sye tak dpt uia dlm upu..perlu ke sye hntr terus surat rayuan kt uia tu sndiri? And ade org ckp pergi terus ke uia buat trayuan..mcm mne ek? Tq.

    ReplyDelete
  72. shahirah yusak- maaf xtau sgt pasal rayuan, try call cfs dulu la

    ReplyDelete
  73. Salam, saya dapat course kejuruteraan dan sains komputer di uia. Saya nak tanya kalau asasi 2 tahun tu senang tak nak cover subjek core dgn masa yg padat dengan kelas bi dan arab tu? Harap boleh jawab :)

    ReplyDelete
  74. kalau 2 tahun, jadual mgkin hanya akan pack pada tahun pertama(ni kalau x repeat paper).
    kalau nk jwpn klise nya, ada org sibuk bljar,berpersatuan bleh je cover..
    ada org duk dlm bilik je rasa x bleh nk cover, so ni masing2 punya usaha

    ReplyDelete
  75. assalamualaikum...nak tanye..saya dapat tawaran asasi sn fizikal kt uia. nanti boleh tak kalau saya apply utk tukar ke asasi farmasi?
    kalau saya tukar ke sn hayat, ada peluang tak saya n sambung degree course farmasi?

    ReplyDelete
  76. kalau tahun lepas dia x bg student apply tukar course farmasi, medic n dentist tapi time sem terakhir kita kat cfs dia akan offer course tersebut kpd student yg cgpa tinggi-kalau ada kekosongan (haritu ada la kosong tapi belas2 je kot) .course sn fizikal takkan ditwarkan farmasi

    ReplyDelete
  77. ohhh...terima kasih atas info.
    maknanya kalau saya memang betul2 nak sambung degree course farmasi (kena dapat cgpa tinggi la kan), saya patut tukar ke asasi sn hayat kalau x boleh tukar ke asasi farmasi??

    ReplyDelete
  78. Assalamualaikum. Saya difahamkan pihak uia tidak akan mengambil mana2 lepasan asasi ipta. pernahkah lepasan asasi sains @ kejuruteraan uitm smbung degree kat uia?

    ReplyDelete
  79. anonymous..
    - ya, borang tukar kos akan dikeluarkan setiap hujung2 sem. (kalau xsilap)

    hamba Allah
    - maaf, pasal tu sy x tahu sgt

    ReplyDelete
  80. Betul ke asasi semua dah pindah kat gambang?

    ReplyDelete
  81. assalamualaikum. nak tanya, kat cfs pj ni, bilik diorg tentukan or kita pilih sendiri? manalah tau bole dpt sama bilik ngan besfren. hehe.

    ReplyDelete
  82. Asasi allied health science dah tukar kat gambang ke?

    ReplyDelete
  83. Kenapa budak asasi UIA tak boleh apply Uni lain melalui UPU untuk degree?

    ReplyDelete
  84. Kenapa budak asasi UIA tak boleh apply Uni lain melalui UPU untuk degree?

    ReplyDelete
  85. asasi gambang ada asasi medic,dentist,farmasi

    bilik utk sem pertama dah tetap, utk sem sterusnya boleh tukar

    xtau sgt pasal ni tp salah satu sebabnya ialah pasal exam kot. org kata exam cfs lain ngan cara ngan asasi lain n matrik.
    lagi satu exam asasi uia habis lmbt berbnding matrik jd time nak isi upu haritu result kluar lambat jd xleh nak isi sebab xde result final

    ReplyDelete
  86. Salam.. saya rsa risau la skrng, sya nk asasi frmasi ttpi dpt sains hyat, sya ingt snng ja klaw nk tukar, tpi bca2 kta kuota xbnyk plak... sya rsau klaw sya xdpt, n kna smbng dgree utk biotech.. hmm biotech tu boleh mnjamin msa dpan ka... n mmg susah ka klaw nk tkar kos farmasi.. hrp dpt bri pncrahan...

    ReplyDelete
  87. nor syamila...
    kalau bab tukar kos tu kalau belajar btul2 InsyaAllah dpt, ada member dari sains hayat dpt 3.7 something dpt offer farmasi.tu kira paling low la cgpa member dpt offer

    secara hakikatnya saya xtau msuk biotech menjamin kerja ke tak, ada yg cakap susah dpt kerja.

    kalau xminat biotech mungkin boleh try tukar ke sains hayat bersekutu

    satu lagi, student asasi uia makin ramai, jadi kena usaha lebih cket la..saya dulu belajar kat asasi bnyk main sebab takde tujuan sgt,haha. jd jgn jd mcm saya

    ReplyDelete
  88. Assalamualaikum , saya nak tanya. Masa apply kat iium tu , apply secara onl sahaja atau harus berserta surat rayuan ?

    ReplyDelete
  89. Assalamualaikum, saya nak tanya. Masa apply kat iium tu, apply secara online sahaja ataupun harus berserta surat rayuan ?

    ReplyDelete
  90. rindu nkmaen bdmnton kt smwp..

    ReplyDelete
  91. Assalamualaikum, saya nak tanya klu pelajar asasi kat ipts boleh apply ke or memang tak layak nak ambil degree kat uia klu pointer okay? Sebab saya ni asasi alam bina kat ipts nak masuk degree in qs kat uia sebab saya dengar bagus.

    ReplyDelete
  92. qila - bleh je apply

    ijwa chantique - dewan mkn ad tp kecik la,cafe ada la 3,4 kalau xsilap

    ReplyDelete
  93. Assalamualaikum abang .. apa subjek yg perlu diambil utk asasi architecture di uia ya ? Mohon pencerahan terima kasih

    ReplyDelete
  94. Assalamualaikum, sy dapat ke uia third intake course tourism planning. course tu sy tak mohon. boleh sy tahu tak subject apa yg ada dalam course tourism ni dan kampus di pj ke gombak?

    ReplyDelete
  95. Assalamualaikum. Nak tanya, asasi UIA ada ke panggilan januari? Or just JULY je?

    ReplyDelete
  96. Salam..nak tanya..kat asasi UIA ni memang semua fresh lepasan SPM ke? Kalau dah bertahun-tahun lepasan SPM boleh tak nak apply?
    Lagi satu nak tahu, kat sini dapat biasiswa KPT x macam kat matriks?
    Terima kasih...

    ReplyDelete
  97. syam dean
    - stakat pengetahuan saya july shj

    aida shuha
    - xsemua,ada je yg masuk sendiri( tidak melalui upu),yg pasal bertahun-tahun tu xpasti.
    -biasiswa kpt dpt sama mcm matriks

    ReplyDelete
  98. Macam mana cara nak masuk sendiri x melalui upu tu? Share sket..

    ReplyDelete
  99. pergi pejabat asasi pj @gmbang,isi borang kat sana

    ReplyDelete
  100. Assalamualaikum,admin..nak tanye...adakah program asasi nih apply lepas dpat result spm or boleh minx lepas result trial spm??n adakah peluang lebih cerah jika mempunyai asas arab cume x amik arab time spm??

    ReplyDelete
  101. waalaikumusalam,
    -apply lepas dapat result spm,melalui upu
    -saya x amik arab time spm dan xde asas arab pon
    -dia tgk result spm ,kalo nak amik asasi bhs arab baru tgk ada amik x
    -cerah result spm,cerah la nk masuk

    ReplyDelete
  102. Maaf admin,tanye lg...hehe...ade member sye dpat asasi but kat UPM,dye gne result trial..so that,dye msuk akhir bulan 12 tahun yg sme dye spm(fast track) klau kat uia,bole apply mcmtuh x??

    ReplyDelete
  103. Setakat pengetahuan sy,ade je student yg mcm diceritakan ,masuk awal,fast track. Tapi mereka2 tu ialah student yg bwh MARA,dan MARA yg membolehkan mereka apply guna result trial.Tapi kalo ad maklumat lain tu,wallahualam

    ReplyDelete
  104. kalau buat asasi sains fizikal kat sini, boleh apply degree dalam bidang apa?

    ReplyDelete
  105. kalau buat asasi sains fizikal kat UIA, kos degree apa yang boleh apply?

    ReplyDelete
  106. degree fizik ,degree matematik,degree kimia,semua tu pure,tapi sentiasa la update dgn laman web iium,sebab mgkin ada kursus baru ditambah

    ReplyDelete
  107. Assalamualaikum
    saya baru dpt result spm semalam n alhamdulillah dpt 5A+ 2A 1A- 1B+ dan B+ tu bahasa melayu. adakah sya layak untuk ambil asasi perubatan/farmasi/pergigian?
    terima kasih.

    ReplyDelete
  108. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  109. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  110. assalamualaikum..maaf ye.tmpg tny.. sy stdnt lpsn spm 2014..klau sy dpt a- ntk sbjk bio tp sbjk scn yg lain sy dpt c+ lyk x ntk apply asasi scn hayat di uia?

    ReplyDelete
  111. anonymous - kalau nak ikut syarat ,dgn result tu da lepas requirement,tetapi disebabkan selalunya ramai student yg straight minx,mgkin akan didahulukan yg straight.

    nur farahiyah - kalo xsilap,requirement subjek sains skurangnya b

    ReplyDelete
  112. Assalamualaikum. Saya nak tanya, kalau saya ambik asasi sains kemanusian, boleh ke saya sambung degree dalam bisnes? Dan kalau saya dapat Math b+, ade peluang tak saya nak dapat asasi ekonomi? Terima kasih.

    ReplyDelete
  113. anonymous
    waalaikumusalam
    -soalan pertama tu saya x tau,
    -utk soalan kedua,minimum requirement asasi ekonomi, math kena sekurangnya A-.tetapi boleh buat camni,

    -utk sem pertama asasi,cth ambil asasi kemanusian, try score baik punya, dan bila hujung sem ,try apply tukar course asasi kemanusian kpd asasi ekonomi.tetapi ni tgk rezeki la

    ReplyDelete
  114. salam admin.result spm saya 7A 2B, B tu fzik dengan addmath.result ni memang tak lepas kan untuk asasi farmas? okay kalau saya ambl sains hayat then dah habis asasi nanti boleh tukar farmasi balik ke? and nak tanya apa subjek2 utk sains hayat? harap dapat respons terima kasih:)

    ReplyDelete
  115. assalamualaikum . nak tanya ni saya dapat 5A 4B untuk spm ,Bio A- , FIZ n CHEM dapat B . rasa rasa ada tak chance nak dapat sains hayat ni kat uia? terima kasih

    ReplyDelete
  116. assalamualaikum. saya nak tanya ttg peraturan pemakaian semua. adakah dkt uia ketat? jika sy tidak berhijab dan dapat masuk asasi uia mcm mana? mohon pencerahan thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau kt uia dia strict skit. Dia dh tetapkan kod pemakaian. Klau pergi kelas,kna pakai baju sopan cam baju kurung ataupun jubah. Kt uia, ia mmg wajib kena pakai tudung

      Delete
  117. Keputusa SPM saya 5A,1B,4C. Cukup syarat utk amik Asasi Senibina dan Rekabentuk Alam Sekitar. Ada peluang tak dgn result mcm ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah ada rezeki dapat.asalkan dah lepas syarat utk ambil kos senibina. Cuma x pasti dari segi saingan yg memohon kos tu utk tahun ni

      Delete
  118. Salam,kalau masa exam arabic kita only score level 1, ad chance ke nk hbskan asasi dlm setahun only?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.admin maaf sbb saya menjawab. Biasanya budak yg dpt setahun tu dia dh exempted bi dan ba atau exempted bi tp ba lvl 2 atau exempted ba tp bi lvl 6. Wlpn bi exempted tp ba lvl 1, dia x benarkan pelajar utk ambil setahun sbb ba kena lepas lvl 2

      Delete
  119. Assalamualaikum. .saya lepasan spm 2014, result saya 3A+, 3A,1B+, 1B, 1C+, Kimia A, Bio B+, tp fzk C+.Saya dh lama brcita2 nak jd doktor.Mmg sdih sgt masa dpt result baru2 ni.Tp rasanya blh x saya dpt course medic? Klau sains hayat blh ke smbung medic masa degree?

    ReplyDelete
  120. Assalamualaikum,sye pelajr matrik .. nak tanya kalo cgpa minimum untuk masuk course allied health sciences berapa?

    ReplyDelete
  121. Sekarang saya belajar kat Gombak ni, baru je masuk bulan 2 haritu. hehe.Saya ada beberapa soalan berkenaan dengan proses changing of programme (UNDERGRADUATE). Harap bro dapat bantu ^_^

    1) Flow dia macam mana ya? Adakah saya perlu ambil borang di AMAD (jika ada)? Yang saya tahu di student portal ada borang online. Jika saya sudah isi yang itu, adakah saya perlu juga untuk mengisi borang manual? Wujudkah sesi interview untuk pertukaran jurusan ini?

    2) Untuk tukar jurusan ni, perlukan apa-apa kelayakan ke? Contohnya :
    a) Kalau pelajar yang baru tahun pertama dan semester pertama, boleh ke memohon untuk pertukaran jurusan ni? Atau perlu tunggu habis tahun pertama dahulu?
    b) Adakah dibenarkan jika ada pelajar dari KIRKHS(bar/irk) mahu bertukar jurusan ke KENMS?

    3) Kalau saya memohon sekarang, adakah saya akan masuk kuliyyah baru ketika short sem nanti atau semester pertama 2015/2016 pada bulan 9 ni?

    Dan kalau ada apa2 lagi info tentang tukar program ni, harap bro sudi berkongsi ya!
    Thank you May Allah bles you <3

    ReplyDelete
  122. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  123. Assalamualaikum. Saya nk ambik asasi sains fizikal di UIA. Keputusan SPM saya 9A:3A+,3A,3A-. Saya nk tanya layak ka saya ambil sains fizikal? Asasi sains fizikal wajib ambik bahasa arab sebagai subjek yg dikira dlm cgpa? Kalau saya yg bukan drpd sekolah agama dan tidak tahu langsung bahasa arab boleh masuk UIA ka? Apakah bidang pekerjaan yang ditawarkan sekiranya saya sambung asasi sains fizikal ke degree? Boleh ka saya jadi pensyarah dalam bidang matematik? Harap seseorang dapat bantu saya dengan izin Allah. Saya perlukan jawapan secepat mungkin. Terima kasih^_^ReplyDelete

    ReplyDelete
  124. @anonymous

    Rsenye layak dah tu 9A nak dpt physc. insyaAllah dpt. subjek2 bahasa x masuk dalam cgpa pun,tapi wajib exit. jgn risau, sbb bdk2 physc klau blaja arab smpai level 2 je, pastu exit dah insyaAllah. bkn skola agama boleh je masuk uia,xde mslh pun. physical science nnti degree boleh further maths/physics/chemistry , so rsenye nak jd pensyarah dlm bidang maths tu mmg sesuai la klau amek physical science. harap menjawab

    ReplyDelete
  125. Assalamualaikum..nak tanya,kalau dpt asasi farmasi peluang nk dpt msuk smbung blajar masa degree di uiam cerah ke x?ke nanti die akn bg kos yg lain?

    ReplyDelete
  126. Saya lepasan spm 2014. Saya dpt tawaran asasi sains hayat uia, dengar kata asasi ni tak sama dgn asasi di PASUM, PALAM. Boleh ke ambik asasi sains hayat ni jadi doktor?

    ReplyDelete
  127. Hi. Saya dapat asasi sains fizikal . tapi waktu pendaftaran boleh ke nak pindah ke asasi kejuruteraan ?

    ReplyDelete
  128. Saya pun macam zeka,saya nak tukar ke program asasi kejuruteraan tapi tak tahu process untuk menukar program asasi tu mcam mane,sesiape yang tahu minta jelaskan

    ReplyDelete
  129. assalamualaikum. asasi sains hayat n fizikal ditempatkan dimana? saya dapat asasi perubatan di gambang.

    ReplyDelete
  130. Assalam. saya dpt asasi seni bina dkat uia pj. saya nak tanya, setiap ape yg kita blajar, everything in english ye. then,kat sane memang semua pkai tdung labuh ke? inginkan kepatian.

    ReplyDelete
  131. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  132. Baca ke tak baca , thanks untuk Aqil Aziz yang sentiasa reply . Semoga Allah memudahkan urusan mu dunia akhirat . JazakAllah

    ReplyDelete
  133. salam, Sy nk tnya klau result asasi perubatan uiam valid tak klau kita apply scholarship to further degree to oversea? Uiam benarkan atau tidak student dia sambung degree to oversea coz kawan sy kata klau ambil asasi perubatan uiam mmg wajib teruskan degree dlm uiam. mohon pencerahan. tqvm

    ReplyDelete
  134. Assalamualaikum. Saya nk tnya, pelajar aliran sains waktu spm mmg x dibnrkan amik kos sastera kat uia ke? Klau nk amik kos sastera jugak mcm mna? Terima kasih.

    ReplyDelete
  135. Saya ni lepasan spm 2014, dan amik asasi ekonomi dan sains pengurusan . Boleh tak kalau saya nak fly ke luar negara masa degree nanti? Saya teringin nak fly

    ReplyDelete
  136. Salam En.Aqil. Terima kasih atas maklumat mengenai UIA. Sangat bermanfaat untuk adik2 yg berminat sambung study di UIA.

    Mintak izin En Aqil utk iklan skit. Jika ada pembaca memerlukan tempat penginapan sementara berdekatan UIA Gombak, pihak kami ada menyediakan homestay. Silalah melayari blog kami utk maklumat lanjut. Terima kasih Tn. Tanah.

    http://homestaysunflower.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete
  137. Salam, wah ,, taaruf committee jugak lah ..

    saya ada maklumat tentang updated asasi di uia (14.12.2015) , cuba tengok blog ni iamonlyhooman.blogspot.com, harap membantu !

    ReplyDelete
  138. Assalamualaikum.

    Nak tanya. Biotechnology tu belajar pasal apa? and apa pekerjaannya nanti?

    ReplyDelete
  139. Apa yg ak paham melalui membe ak ckp, biotech belajar molecular bio,genetic engineering ,bagaimana nk ubah satu benda hidup tu jadi benda lain utk tujuan tertentu
    - macam yg kita tgk buah2 yg diubah genetiknya jadi lebih baik ke,tahan lama ke,kacuk dgn baka lain ke
    -cnth len bleh diaplikasikan kpd haiwan,tumbuhan,bakteria
    - kalau pasal kerja tu org ckap bidang ni x berkembang secara menyeluruh kat malaysia,jd ad certain cabang dlm biotek tiada kat malaysia, kerja nti mgkin terlibat dgn syarikat pemakanan, syarikat ubat ,pasal kerja ni xtahu sgt ,tapi org cakap bidang ni susah nk dpt kerja kat malaysia
    - mgkin bleh visit malaysia biotechcorp,search pasal biotech malaysia kat malaysia, tanya lebih ramai org
    Harap membantu

    ReplyDelete
  140. Assalamualaikum.. program asasi ni selalu untuk pelajar cemerlang ke? And adakah uiam or uia ni course yg menawarkan swasta??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slalunya yg masuk asasi ni dpt 5a,6a ke atas bergantung kpd program asasi. Bab yg menawarkan swasta tu maaf saya tak tau

      Delete
  141. Assalamualaikum Aqil Aziz, saya budak lepasan spm 2015, mmndangkn result belum keluar lagi, saya x dpt nam expect keputusan sy ok ke dok. Harap2 cemerlang lah .aminn Saya nak tanya , asasi fizikal tu lebih kepada study yang bagaimana? Saya lebih minat kepada subjek fizik , adakah sains fizikal sama pembelajaran dengan kejuruteraan? Mohon pencerahan . Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk asasi uiam,subjek2 asasi sains fizikal dgn asasi kejuruteraan sama shj tetapi berbeza bila kita nk smbung degree nanti .utk senarai course degree utk sains fizikal dan kejuruteraan boleh rujuk link kat atas

      Delete
  142. Assalamualaikum, saya lepasan SPM 2015. Erm, tahun ni, masih boleh lagi ek kalau nak tukar course setiap hujung sem? sebab saya minat dentistry, tapi beberapa subject tak mencapai tahap minimum untuk course tu. tapi, result yang ssaya dapat layak untuk apply allied health science. Jadi , tahun ni masih boleh tukar course lagi? huu...terima kasih ye :D

    ReplyDelete
  143. Assalamualaikum, saya lepasan SPM 2015.Tahun ni, masih boleh lagi ek kalau nak tukar course setiap hujung sem? sebab saya minat asasi bi, tapi beberapa subject tak mencapai tahap minimum untuk course tu. tapi, result yang ssaya dapat layak untuk apply law. Jadi , tahun ni masih boleh tukar course lagi?..mohon pencerahan..terima kasih..

    ReplyDelete
  144. Boleh tak cerita serba sikit untuk asasi seni bina ni .Bahasa arab dia susah tak . Pointer nak kena tinggi gila ke macam mana . Okay tak course ni . Rasa macam perlu ke arah arkitek sbb bio and chemist tak ok sgt . Fizik and addmath ok dpt C . Rasanya boleh tak dpt course ni ????

    ReplyDelete
  145. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  146. assalam.. kalau saya nak ambik degree biomed engineering, asai ap yg saya perlu ambik ye?

    ReplyDelete
  147. assalamualaikum, hi saya lepasan spm 2015. saya nak tanya kalau di uiam, saya tak lepas syarat bagi asasi farmasi tetapi asasi sains hayat lepas. misalnya kalau saya ditawarkan untuk asasi sains hayat, boleh tak mohon untuk tukar ke asasi farmasi? terima kasih

    ReplyDelete
  148. Subjek apa belajar utk asasi ekonomi

    ReplyDelete
  149. assalamualaikum bang...klo asasi perubatan..nnti klo nak sambung medic...confirm dpt teruskn medic ke utk degree..atau still kene compete mcm universiti lain? n klo ambik asasi perubatan pastu mse degree mcm nak tukar dentistry boleh ke? ...mohon jasa baik bang :)

    ReplyDelete
  150. Assalamualaikum. Biasanya pelajar asasi undang undang rata-rata average keputusan SPM mereka berapa ya?

    ReplyDelete
  151. Assalamualaikum.Kalau time asasi uia tu,belajar bahasa arab smpai level brape ye?Bolehker saya nk belajar smpi level intermediate?

    ReplyDelete
  152. Assalamualaikum.Kalau time asasi uia tu,belajar bahasa arab smpai level brape ye?Bolehker saya nk belajar smpi level intermediate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ambil asasi bahasa arab boleh, kalau asasi lain saya xtahu maaf

      Delete
  153. Asalamualaikum abang..saya lepasan pelajar spm 2015 dan telah mendapat tawaran bagi kemasukan program asasi seni bina.MAsalahnya saya kurang minat
    dengan course tu..boleh x saya nak tukar course engineering walaupun saya aliran sastera..mohon pencerahan.terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak masuk asasi engineering dia ada syarat kemasukan utk subjek fizik, matematik yakni b+ kalau xsilap. mgkin boleh rujuk pusat asasi utk lebih pencerahan

      Delete
  154. Assalamu'alaikum . Nak tanya , EPT ngan APT tu ujian lisan or bertulis ? Selalu nya dia tanya pasal apa ehh dalam placement test tu ?

    ReplyDelete
  155. Bertulis, kalo xsilap ept ad mcq, subjectif,short essay pasal mcm2. Kalau apt tu ad jgk sama mcm ept tp lg simple

    ReplyDelete
  156. Slm...sye dpt asasi sains kemanusiaan kat uia pj...klau dpt smbung buleh ke sye tkar ke bhagian pendidikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau zaman saya dulu 3 tahun dia offer bachelor edu bila dah tamat asasi, dan utk asasi tertentu shj, asasi sains kemanusiaan saya xpasti.mungkin boleh rujuk kepada pusat asasi terus

      Delete
  157. Ada pelajar luar negara kah yang bolih ambil kursus Asasi UIA?

    ReplyDelete
  158. Assalamualaikum. Kalau apply utk kemasukan Feb, isi borg mmg byr 100usd ke?

    ReplyDelete
  159. assalam. nak tanya saya dpt third intake uia untuk asasi tapi saya tak dpt kos yg saya nak. saya dpt sains hayat. boleh ke saya nak tukar ke ekonomi?

    ReplyDelete
  160. Salam. Saya nak tanya, before this saya diploma in uitm tau and saya rasa tak boleh carry subject2 tuu. Boleh ke kes macam saya nie nak apply untuk apply asasi uia (mulakan hidup baru) camtu. Btw, saya lepasan SPM 2013.

    ReplyDelete
  161. Assalamualaikum wbt,
    I graduated Cfs on Sem I, 2016/2017. I'm going to enroll into IIUMK this Tuesday 24/1/2017. What should I do if I want to change my course from Physical Sc (my first choice is Maths. TBD, because offer letter delayed) to BioChem-BioTech Engineering? Are there any requirements or procedures? Thank you, wassalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaalaikumslm
      I think you need to meet the head of department for the course as stated in your offer letter (physical sc?) and prepare something like an appeal letter. You will also need your cfs,spm results etc. This should be done in your first week i supposed. you can contact the academic affairs office (+60957904088) for further info

      Delete
  162. Assalammualaikummm... Sy khairul, rinduu haty ny nk p solatt kt masjid uia lg,, tp skrg ngh ngh rantau bkje at tmpat org, rawangg.. Kawann2,, lau sudi, nnty kite knal2 ye.. Sy tggalkn wtsapp sy, try contact sy ye.. Btau fenn dri laman ny, tQ

    ReplyDelete
  163. assalamualaikum . sya nak tanya, asasi sains kemanusiaan kat mana ye kampus ? harap dapat jawab :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslm, dekat petaling jaya

      Delete
  164. Salam. Apa beza asasi perubatan dan asasi sains hayat di UIAM? Saya score
    BIO A
    Chemi A+
    Physics A+
    PAI A+
    Math A+ dan seterusnya A solid.
    Kalau saya pursue asasi perubatan di UIAM, saya ada peluang untuk jadi dentis tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslm,
      -asasi perubatan memungkinkan anda utk sambung ke degree in medicine jadi doktor, dan asasi sains hayat akan memungkinkan anda utk sambung degree in biotechnology, degree in plant science
      -kalau nk jadi dentist, mesti ambil asasi pergigian, dan pertukaran asasi is subjected to kalau ad kekosongan dan pointer mesti tinggi (sangat2)

      Delete
  165. Assalamualaikum, bang.
    Saya calon spm 2015. and upu, insyaAllah saya apply sains fizikal. kursus apa yang paling ramai kat UIA Gombak? kira pelajar paling ramai.
    Lepastu,macam abang cakap tu. Lepas asasi, even pointer bagus pun kita tak boleh apply uni lain eh? Kena mohon surat ke apa ke. Or, nak mohon overseas ke untuk sambung degree.

    Thank you : )

    ReplyDelete
  166. Assalam...
    Jika hanya dapat 5A(bi A+) sains subjects (bio,phy,chem) C
    Boleh ke apply Asasi bi di uia?Berapa kuota utk asasi bi n selalu penuh tak? Tq

    ReplyDelete
  167. Asalammualaikum nak tanya Kalau kita amek foundation in commence ️️boleh Sambung kat uia??? Ke ?? Ke ada syarat syarat nya ?? Kene ️️beli no upu ke for mohon ipta?

    ReplyDelete
  168. Assalamualaikum, makcik ni nak tnya,ank mkcik abs asasi jun ni..kalau dia xsmbg dgree trus bleh ke? maksdnya ada masalah tertentu nak tunda setahun bru nak sambung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai! kalau setahun tunda boleh cuba tanya pejabat apply deferment letter tanya dia nak dokumen apa-apa tak untuk support

      Delete
  169. Assalam..sya lpasan spm 2016..selalunya quota utk asasi bhsa inggeris berapa ya..course english ni most wanted tak?macm course medic or law..ada peluang tak klau student dpt 4a4b3c utk apply foundation dkt iium

    ReplyDelete
  170. Assalam sy lpsan spm 2016 nk tanya biasanya asasi ekonomi dan sains pengurusan tu kos yg most wanted ke tak??? Kalau result 4A3B2C cam sy ni agak2 probability nak dpt tu tinggi ke rendah?? Mohon pencerahan please

    ReplyDelete
  171. Sya dpat kos law ...saya tukar econs tu ad pluang x klau math saya B+

    ReplyDelete

Dijemput KOMEN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...